Ako vam nije dobro, šta onda?

Dok sam razmišljala šta da napišem u uvodnoj poruci, nekako mi se nametao prepoznatljiv moto emisije Peščanik: “Ako vam je dobro onda ništa.” Ova rečenica je važna zbog pitanja koje sledi posle: “Ako vam nije dobro, šta onda?”

Posmatram i osluškujem ljude oko sebe i rekla bih da mnogima nije dobro: neki su bezvoljni i bez energije; neki drugi su nervozni i agresivni; neki opet konstantno uznemireni i u grču; mnogi su generalno nezadovoljni i u komunikaciji cinični i konstantno se žale… Izraz biti/ne biti dobro ovde koristim u smislu najjednostavnijeg imenovanja našeg unutrašnjeg, emotivnog doživljaja.

Kada nam nije dobro uvek postoji razlog zašto je to tako. Razlog može biti doživljaj nerazumevanja i nedostatak pažnje u partnerskim odnosima, ili pak neuzvraćena ljubav ili generalno nezadovoljena potreba za emotivnom i/ili fizičkom razmenom. Nekada je to stresan posao, pretpostavljeni koji nas šikanira ili, s druge strane, nemogućnost pronalaska posla, stagnacija u profesionalnom razvoju, te u vezi s tim zabrinutost za ličnu egzistenciju i doživljaj sopstvene nesposobnosti i nemoći. Nekima se dešava da osećaju prazninu i gubitak smisla, iako ne vide konkretan razlog zašto je to tako. Razlog se može naći i u ovim slučajevima kada se zagrebe po površini. Obično je to pasivnost tj. neangažovanje u ostvarenju važnih ciljeva ili vrednosti. A ponekad osećamo pritisak u različitim sferama života i prosto ne znamo kako da izađemo na kraj sa tim. Neiscrpna je lista razloga zbog kojih se možemo osećati loše.


Ukoliko izaberete proces promene, vi ste ti koji birate šta ćete da menjate.


Kad su u pitanju razlozi i to da li nam je dobro ili nam nije dobro, verujem da će većina pomisliti na uticaj političkih i socio-ekonomskih faktora jer je danas gotovo nemoguće sagledavati život mimo ovog konteksta (ili je to samo trend u koji smo uvučeni?). Medjutim, mene kao psihologa, ovaj aspekt, kao i svaki drugi, interesuje u smislu uticaja na ličnost pojedinca i, ukoliko on/ona oseća ugroženost ili bilo koju vrstu negativnog uticaja, da li preduzima nešto povodom toga. Nažalost, imam utisak da je gotovo simptomatično koliko su ljudi u našem društvu opterećeni negativnim uticajem političkih i socio-ekonomskih faktora, a da pritom (skoro) ništa ne preduzimaju jer su zauzeli pesimističku poziciju da ne vredi ništa ni pokušavati jer je svaka akcija osuđena na propast. Verujem da bi usmeravanje toliko nagomilane negativne energije u bilo kakvu pozitivnu, konstruktivnu akciju mnoge oslobodilo depresivnih i anksioznih simptoma.

I onda, ako se vratimo na pitanje s početka teksta, “Ako vam nije dobro, šta onda?”, možete odgovoriti sa dve opcije. Jedna opcija je da slegnete ramenima ne preduzimajući ništa i da nastavite da živite po starim i dobro znanim obrascima, da uglavnom trpite, a u mnogim slučajevima i da usput povređujete sebe i/ili druge. Druga opcija je da preduzmete određene korake i da uđete u proces promene. Međutim, za promenu često treba hrabrosti, strpljenja i energije, bilo da menjate spoljašnje faktore koji nepovoljno utiču na vas ili unutrašnje, tj. način na koji doživljavate svet oko sebe, a u vezi s tim i obrasce ponašanja. Pre svega, treba da znate u kom pravcu da idete. Može se desiti da nekad ne znate tačno u kom pravcu da idete i kako da menjate to što vam smeta i u tim slučajevima podrška stručne osobe može skratiti lutanje.

Ukoliko izaberete proces promene, vi ste ti koji birate šta ćete da menjate. Ja sam tu samo da pomognem u procesu, pre svega u istraživanju vaših unutrašnjih zbivanja, u razumevanju vaših emocionalnih stanja, naročito onih koja su bolna, opterećujuća, iscrpljujuća, mutna i sl. Kroz razgovor vas vodim u to istraživanje koje podrazumeva i posmatranje vaših doživljaja iz različitih uglova. Moja uloga je, takođe, da vas podstičem da aktivirate svoje postojeće potencijale i da naučite efikasnije da ih koristite. Drugim rečima, ono što ja mogu da ponudim jeste rad na usvajanju jednog drugačijeg pogleda na život i usvajanje veština kojima utičete na svoj lični rast i razvoj i na preuzimanje odgovornosti za svoje odluke i akcije.

Ova stranica je posvećena svima onima koji žele da uđu u proces promene i koji uviđaju da im je potrebna podrška u tome. Ovde mogu saznati šta je to šta ja mogu da pružim, koje su mi kvalifikacije, kakvo iskustvo imam, koji pristup koristim i sl. Na osnovu svega toga mogu steći određen utisak o meni koji će ih ili ohrabriti da me kontaktiraju ili će nastaviti da traže nekoga ko im više odgovara, što je sasvim u redu. U svakom slučaju, pozdravljam sve koji su se opredelili za put ličnog rasta i razvoja!

Komentari / Comments