Mandale

Mandale su se koristile u mnogim drevnim kulturama kao simboli univerzuma i celovitosti. Jung je proučavao psihološke efekte mandale i uveo ih u terapijski proces. U terapijskom procesu mandala, kao magijski krug, simbolizuje središte, cilj i Jastvo kao psihičku ukupnost i proces stvaranja novog središta ličnosti. Mandala je predstvaljena krugom, kvadratom ili simetričnim raspoređivanjem broja četiri i brojeva dobijenih njegovim množenjem. Cirkularni patern mandale sa centrom u sredini možemo naći svuda oko nas u prirodi.

mandala

Kada je u pitanju upotreba mandala u terapijske svrhe, osoba sama kreira svoju mandalu ili bira šablon neke mandale i boji je po sopstvenom nahođenju. Može se raditi individualno, u paru ili u grupi, u opuštenoj i prijatnoj atmosferi. Za bojenje koristim više od 200 različitih ilustracija mandali, specijalno odabranih za terapijske svrhe u okviru Mandala – La forza delle forme, italijanskog izdavača Gribaudo.

U situacijama psihičke pometenosti i zbunjenosti, po Jungu, mandala služi kao instrument uz čiju se pomoć uvodi poredak. Stvaranje ili bojenje mandale nam pomaže da unesemo red u postojeći psihički haos. Još neki efekti rada sa mandalama su:

  • relaksacija
  • balansiranje energije
  • veća samosvesnost
  • podsticanje kreativnosti i samoizražavanja
  • zabava

Ukoliko hoćete da zakažete online ili uživo individualne konsultacije, pišite ovde!

Po pitanju grupnih susreta, otvorena sam za dogovore oko organizovanja treninga asertivnosti, psihološko-kreativnih radionica i drugih aktivnosti u kojima sam kompetentna i van Novog Sada.

Ukoliko želite da dobijete više informacija o aktivnostima psihološke podrške koje sprovodim, kako da zakažete susret ili ukoliko želite da ponudite saradnju, pišite mi! Ostale kontakte (br. telefona ili skype kontakt) ću vam naknadno poslati. E-mail redovno proveravam.

Vaše ime (obavezno)

Vaš email (obavezno)

Naslov poruke

Poruka

Odgovorite na pitanje ispod i upišite rezultat u polje pored

Komentari / Comments